ערפל? מעונן? תקוע?
מאמר זה יסביר בתמציתיות את הסיבות לכך שאנשים מרגישים תקועים בחייהם: האמונות, תת המודע, הפרשנות והפחדים. כן אמנה ואסביר כיצד ניתן להתקדם ומה בתהליך האישי שאני מקיימת יכול "להעניק לך".
האדם הוא יצור חושב, בעל מודעות. פעמים רבות אנשים חשים "תקועים בחייהם" מחפשים מורה דרך שיכוון את דרכם לצאת מתקיעות זו. תחושת התקיעות יכולה לבוא לידי ביטוי בכל תחום בחיים: בעבודה, בקריירה, בזוגיות, בחוסר מימוש, במשקל, במערכות יחסים, ועוד.
התקיעות שלנו היא יחסית. השלב הראשון בתהליך האישי הוא לחקור יחד את התקיעות .
האמונות שיש לנו על עצמנו ועל העולם, מהוות גורם עיקרי להתנהגות שלנו ולתוצאות של התנהגותינו. אנשים רבים מאמינים באמונות ש"פג תוקפן", אמונות ישנות, אמונות שנוצרו בעבר שליקטנו במהלך השנים או בסיטואציה ספציפית בילדות ומנהלות את חייו של אדם בוגר גם אם אמונה זו כבר לא רלוונטית אליו או לא מתאימה מסיבות שונות.
אם כך האמונות שלנו לעיתים עשויות לעצור אותנו, להקשות עלינו לתפקד או להשיג את מטרותינו, אך יכולות גם לייצר שינוי.
תת-המודע שלנו מנהל אותנו. הרבה פעמים אנשים כלל לא נותנים את הדעת על חשיבות התת-מודע ותכניו, ולמרות שאינם יודעים להסביר את התקיעות (או יודעים להסבירה ברובד המודע) לא מצליחים לשנות את חייהם ותפיסתם באופן עצמאי.
בשלבים שונים בחיינו כל אחד מאיתנו חווה מעצורים מסוג כזה או אחר. מה אנחנו עושים כשאנו חווים קושי? כיצד אנחנו פועלים? מה האמונות שלנו כלפי הסיטואציה? מה האמונות שלנו כלפי היכולת או אי-היכולת שלנו? האם אנו פועלים במיטבנו? האם אנו עושים את הצעדים הנכונים כדי לפתור זאת?
שאלות אלו ונוספות מתחילות לייצר בהירות, להפנות את התודעה למקומות נוספים ולהתחיל למצוא תשובות אחרות יצירתיות שעשויות לקדם אותנו.
רובד נוסף לתשובה זו הוא הפרשנות שלנו. כיצד אנו מפרשים את עולמינו. כיצד אתה מפרש את ההצלחות שלך? כיצד אתה מפרש את כשלונותיך? מה מוגדר ככשלון בחייך? … למעשה כל אדם מרגע היוולדו ובתהליך החיברות, קולט כמות אדירה של מידע, מעבד אותו במוחו ולומד להגיב על פי הפרשנות המתאימה שקלט ופיתח.
כל אירוע במציאות הוא חוויה המכילה אינפורמציה המתקבלת מהחושים שלנו. המידע ש"נתפס" בחושים עובר עיבוד במח :זיהוי המידע, תיוג, ונתינת משמעות. על פי התרגום שאנו נותנים לארוע אנו מגיבים רגשית ותגובתית.
האם יש לנו פרשנויות שמזיקות לנו?
האם בשעת קושי / משבר/ דכדוך/ תקיעות/ תחושת אין מוצא, אנו משתמשים בפחד?
תקיעות בחיים יכולה לנבוע מפחדים (פחד משינוי, פחד להיכשל, פחד להצליח, פחד מהלא ידוע), הרגלים ישנים, אמונות(מגבילות), סטיגמות, חשיבה מקובעת, מחוסר ידע (מה עלי לעשות כדי לשנות את המצב). מחשבות של חרדות, דכאון, תחושות של חוסר אנרגיה, עצלות, מה אחרים יגידו אם …
יש לנו כל מיני תירוצים וסיבות: כי אני לא יכול, כי אני לא יודע, זה אולי לא הזמן הנכון …
פעמים רבות אנשים מודעים לסבלם או לתקיעות שלהם, רוצים להפסיקו ולא יודעים איך. פה אני נכנסת לתמונה …
כשהדברים מתבהרים בפנינו, קל לנו לפעול.
לפעמים תחושת התקיעות נובעת מהרגלים עתיקים שמובילים אותנו בכוח האנרציה ללכת בתלם להיצמד לידוע ולמוכר.חלק מהאנשים שמגיעים לקשיים מבינים כי הם "תוקעים את עצמם" מטעמי נוחות.
דמינו את עצמכם נוהגים ברכב באזור חדש הררי ומפותל בתוך ענני ערפל מרובים. קשה לראות את הדרך ותוואי הדרך לא ידוע .אין תמרורים. איפה התהום? איפה העיקול? מתי יש ישורת? כשם שבמצבים אלו קשה לנו "לראות את הדרך" ולחוש ביטחון, כך גם בחיים.
תארו לעצמכם שכאשר הייתם נקלעים לסיטואציה המתוארת, יכולתם לפזר את הערפל והעננים, להאיר את הדרך באופן בולט וברור ולהיעזר בתמרורי דרך גדולים ומכוונים ובנוסף להפעיל גיפיאס עם מפה עדכנית של הדרך ,האם היה לכם קל יותר לנהוג את הדרך ולהגיע בשלום למחוז חפציכם? כנראה שכן.
אם כך הבהרתי עד כה מהן הסיבות השונות שמביאות אותנו להיות תקועים בסיטואציה /בחיים שהם בניגוד לרצוננו המעלים בנו תסכולים, עצב ,כעס, מתח, בדידות ורגשות שליליים נוספים .
מה השלב הבא לדעתי? לגשת לקבל עזרה!
למה להתחיל תהליך כשאתה חווה קושי וזיהית תקיעות?
רוב האנשים שפגשתי חווים קושי מבלי שהיה להם את הכלים, הדרכים לפתרון. הם לא מוצאים את התשובות את הפתרונות למצבם. חלקם חשים מחסור במשאבים אישיים. כשאדם ניגש לטיפול הוא יכול לקבל עוד נקודות מבט של הסתכלות על הבעיות שלו. כבעלת ידע וניסיון אני יכולה לעזור באופן יצירתי להתבונן על הסיטואציה ולפתח אצל האדם יכולות/מיומנויות חדשות.
בתהליכים שאני מובילה אני משתמשת בשיטות שונות בהתאם למטרה ולאישיות המונחה. במהלך המפגשים החוויתיים:
מתבהרות המטרות,
מתבהרים הרצונות ,
נרכשים כלים משמעותיים ויעילים ליישום,
נרכשות אמונות חדשות.
מתבהרות האמונות הישנות שמקשות עליך להתקדם ולפעול
מתבהרות האפשרויות החדשות שבפניך
המטופל לומד מה וכיצד לעשות כדי לממש את מטרותיו
ואז מתאפשר לך לפעול בתבונה, מתוך מחויבות לעצמך, וביתר קלות.
תרומתי לזרוע יחד עם המטופל(התלמיד) בטחון ואמונה כי יש לו את הכוחות לשינוי. שיש באפשרותו לצלוח את הדרך וליהנות ממנה. יחד אנו זורעים את זרעי האמונה, זרעי התקווה וזרעי המחויבות העצמית ואם חשקה נפשו של המטופל להשקות אותם ולטפח אותם הם יצמחו לגן פורח מלבלב ומקסים. ואז אנשים מרוויחים את חייהם מחדש.
התהליך האישי מאפשר לתלמידי להיזכר: להיזכר ביכולת שלנו לבחור. ביכולת שלנו לברוא מציאות, ביכולת שלנו להשפיע על חינו.
רוצה לעשות שינוי בחייך? אם את/ה מתכוונים לכך ברצינות אשמח שתיצרו קשר עימי,